Menü
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim

AKYA İÇİN TAKIM TAVSİYELERİ

AKYA İÇİN TAKIM TAVSİYERLERİ

Akya Balığı

Akya; Uskumrugillerden olan Akya (Lichia amia), lezzetli ve kemikli bir balıktır. Yoğunlukla Ege ve Akdeniz kıyılarında bulunur ve avı oldukça keyiflidir. Akbalık olarak da bilinen akyabalığının dişleri yoktur ve boyu bir metreye kadar, ağırlığı ise 50 kiloya kadar çıkabilir. Oldukça güçlü ve mücadeleci bir balık olan akya, farklı yörelerde çıplak, kuzu balığı, leka ve bazen de iskender balığı gibi isimlerle de anılır.

Vücudu yanlardan basık, sırtı mavi veya yeşil-kahverengi, yanal çizgilerinin altı ise parlak beyazdır. Akya palazlarında ise yanlarda kahverengimsi lekeler bulunur.


Nasıl Avlanır?

Akya, canlı yem ya da maket yem sırtısı ve jigging tekniği ile avlanılabildiği gibi kıyıdan spin/atçek tekniği ile de oldukça keyifli avlar verir. Akya balığı ile nerelerde karşılaşacağınızı asla tahmin edemezsiniz, kimi zaman 100metre derinlikte denk geldiğiniz akya balığına kimi zamanda en sığ kumsallarda rastlamanız mümkün, özellikle kumluk alanlarda, dere ağızlarında, azmaklarda ve menderek önleri gibi yerlerde kendini çok sık gösterir. Bu yazımızda takım önerisi verirken, iki farklı takım üzerinden iki farklı tekniği ele almayı uygun bulduk, bir takımı iri akya avında, diğer takımı ise akya palazının avında daha kullanışlı olacağını düşünerek her iki tekniği de ayrı ayrı ele alacağız.


Silikon, Jig ve Dalarlı Maket Yemlerle Akya Avı

Özellikle akya palazlarının sık göründüğü bölgelerde kullanabileceğiniz bu takım, balıkçılıkla uğraşan hemen hemen herkesin sahip olduğu ortalama takımlarla aynı standartlardadır, özel olarak sık sık akya avına gitmiyorsanız, birkaç değişiklikle ve yem seçimi ile elinizde ki takımları akya avına daha uygun hale getirebilirsiniz.


Yem Seçimi;

Ortalama 10-20 gram arası ağırlıklarda jigleri, yine aynı ağırlıklarda silikon yemleri ve 10-15 cm arası dalarlı maket yemleri kullanabilirsiniz. Kullanılan yemlere nasıl aksiyon verileceği konusunda net bir standart veremediğimiz için, ortalama ve deneyimsel değerleri ele alarak; ne levrek kadar yavaş ne de lüfer avında ki kadar hızlı diyebileceğimiz, orta hızlarda sarımlar yaparak daha etkili sonuçlar alabiliriz.

Akya Balığı Yem Seçimi
Akya Balığı Yem Seçimi
Akya Balığı Yem Seçimi

Kamış Seçimi;

Akya Balığı Kamış Seçimi

Akya balıkları Ege ve Akdeniz’de sık görülen bir balıktır ve bu bölgelerde avlanırken ne ile karşılaşacağınızı tahmin etmek oldukça zordur. Oltanıza gelebilecek sürprizlere her an hazır olmak için kamış seçiminde orta ve üst sınıf kamışlar arasından tercih yapmamız, sürprizlere hazırlıklı olmamıza yardımcı olur. Silikon, jig ya da dalarlı maket yemlerle yapacağınız akya avlarında kullanacağınız kamışı, kullandığınız yemlerin ortalama ağırlıklarına göre seçebilirsiniz, ortalama 5 ila 40 gram aralıklarında (7-23 / 10-30 / 8-35 gibi) atarı olan M-Medium ya da ML-Medium Light sertliğinde kamışları tercih edebilirsiniz. Kamış Boyu olarak 2.40m – 2.70m uzunluklarda kamışlar yeterli atış mesafesini sağlayacaktır.


Makine Seçimi;

Orta ya da üst sınıf makineler arasından 3000 ya da 4000 ebatlarında orta devirli (5,0:1 - 1 Turda 5 Devir ve üzeri) olanlar arasından tercihler yapabiliriz.

Akya Balığı Makine Seçimi

Dere Alabalığı İp ve Misina Seçimi

İp ve Misina Seçimi;

Örgü ip ya da misina seçiminde kamışınızda belirtilen değerleri dikkate almanız en doğrusudur, kamışınızın üzerinde Line ibaresi ile LB üzerinden belirtilen değerler kullanılması gereken en uygun örgü ip & misina değerleridir. Bunların dışında makine üzerinde belirtilen ip ya da misina kapasitesi değerlerinden de o makinede kullanılabilecek ip ölçüleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bilinen tek bir kesin değer var ki o da ne kadar ince örgü ip ya da misine kullanırsanız takımınızın o kadar avcı olduğudur. Özellikle örgü ip seçiminde kalın orta sınıf ipler yerine iyi kalitede 8X (sekiz kat örgü) ya da 9X / 12X daha ince örgü ipler kullanmanız, ipinizin dayanıklılığını ve ömrünü ve avcılığını arttıracaktır.


Su Üstü Sahteler ve Popper Sahtelerle Akya Avı;

Hiç şüphesiz Spin – Atçek yöntemi ile yapılan en keyifli en heyecanlı avlardan birisidir. Özellikle iri/trofe akya avlarında etkili bir teknik olan bu yöntem, size aksiyonu ve heyecanı oldukça yüksek bir av deneyimi yaşatacaktır.

Yem Seçimi;

Ozellikle su üstü ve popper yemlerin oldukça fazla ilgi gördüğü akya avında, 10cm ve üzeri popper ve su üstü yemleri tercih edebiliriz. Kullanılan yemlerin erim performansının yüksek olması gerekmektedir.

Akya Balığı Yem Tavsiyesi
Akya Balığı Yem Tavsiyesi
Akya Balığı Yem Tavsiyesi

Akya Balığı Makine Seçimi

Makine Seçimi;

Orta yada üst sınıf makineler arasında 4000 ya da 5000 ebatlarında yüksek devirli (6,0:1 - 1 Turda 6 devir ve üzeri) olan makineler arasından tercihler yapabiliriz. 


Kamış Seçimi;

Kullanılan yemlerin ortalama ağırlıklarını dikkate alarak 15 ila 60 gram arası atar aralıklarında (15-45 / 10-50 / 20-60 gibi) orta ve üst sınıf kamışlar arasından tercih yapabiliriz. Su üstü ve popper yemlerde, yeme daha iyi aksiyon verebilmemiz için kamışımızın MH-Medium Heavy ya da H-Heavy sertliğinde olması işinizi kolaylaştıracaktır. Kamış boyu olarak ise kullanım alanımıza bağlı olarak, 2.40m – 2.70m arası uzunluklarda kamışlar arasından tercihler yapabilirsiniz.

Akya balığı Kamış Seçimi

Blog Son Eklenenler
Suni Yemlere Giriş

Suni Yemlere Giriş

SUNİ / YAPAY YEMLER

Suni ya da sahte yem nedir? Suni yem çeşitleri nelerdir? Suni yem seçerken ve kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Devamını Oku
24.08.2024
Silikon Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Silikon Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Silikon yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Silikon yem çeşitleri nelerdir? Silikon yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Maket Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Maket Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Maket yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Maket yem çeşitleri nelerdir? Maket yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Jig Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Jig Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Jig yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Jig yem çeşitleri nelerdir? Jig yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Olta Kamışları Uç ve Gövde Yapıları

Olta Kamışları Uç ve Gövde Yapıları

OLTA KAMIŞLARI

Olta kamışlarının uç ve gövde yapısı hakkında tüm detaylar. Olta kamışlarında Solid uç ne demek? Tubular uç ne demek? Karbon fiber kamış nedir?

Devamını Oku
20.08.2024
Olta Kamışlarında Aksiyon ve Güç Nedir?

Olta Kamışlarında Aksiyon ve Güç Nedir?

OLTA KAMIŞLARI

Olta kamışlarında sıkça duyduğumuz aksiyon ve güç ne demek? Kamışlarda aksiyon ve güç neye göre seçilir?

Devamını Oku
20.08.2024
Kıyıdan Yemli Balık Avı

Kıyıdan Yemli Balık Avı

YEMLİ BALIK AVI

Kıyıdan yemli balık avı nasıl yapılır? Olta kamışı seçimi nasıl yapılır? Olta makinesi seçimi nasıl yapılır? Yemli balık avında hangi yemler kullanılır? Tüm detayları bu yazıda derledik.

Devamını Oku
19.08.2024
Speed Jig ve Slow Jig İp Misina Nasıl Seçilir?

Speed Jig ve Slow Jig İp Misina Nasıl Seçilir?

JIG - SLOW JIG BALIK AVI

Tekneden jig avlarında ipinizi seçerken nelere dikkat etmelisiniz? Kamışın kırılması ile ip seçiminin nasıl bir bağlantısı var? Jig kamışlarında ip değerleri neden yazılır? Tüm detaylar yazımızda.

Devamını Oku
13.08.2024
Site içerisindeki fotoğraflar ve yazılar kesinlikle izinsiz kopyalanamaz, kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.
© Telif Hakkı 2018-2024 sihirliolta.com

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.