Tatlı suda turna avı için takım yapmak isteyen balıkçılar için kısa bir rehber yazı hazırladık. Turna avında yine en çok kullandığımız yemlerden yola çıkarak kamış seçimi ile takımızı kurmaya başlıyoruz. Turna avlarında genellikle 10 gram ve 20 gram arası ağırlıklar kullanılıyor. Tüm bu yemleri atmak için 5-30, 7-28, 10-30, 10-40 gibi 5 gram ile 40 gram arası atar aralıklarında kamışları tercih edebiliriz. Özellikle kamış seçimi takımın iskeletini oluşturuyor. Turna avlarında silikon maket ya da kaşık gibi kullandığımız yemler de kamışımızı şekillendiriyor.
Birçok balıkçı kamışım sağlam olsun diye daha yüksek atarda kamışlar seçiyor ama bu doğru bir yaklaşım değil maalesef. Elbette kamışımızın dayanıklı olmasını isteriz ama atış, mesafe ve aksiyon gibi önemli kriterleri de değerlendirmek zorundayız. Kamış alırken kullandığımız yemi en iyi performansla atacak ve en iyi aksiyonu verecek özelliklerde seçmeliyiz.
Özellikle balıkla mücadele edeceğimiz alan dezavantajlı ise olması gerekenden bir tık yukarıda kamışlar alabiliriz ama bu çok yukarıda olmamalı. Örneğin çok fazla ilişkenin olmadığı temiz bir gölde av yapıyorsak 5-30, 7-28, 10-30 atarda kamışlar bizim için oldukça ideal kamışlardır. Eğer avlandığımız bölge çok ağaçlıksa dipte dallar ya da balığın kaçıp saklanabileceği otluk sazlık alanlar varsa balığı daha kolay daha sıkı baskılamak için at aralığımızı bir tık yukarıda seçebiliriz. Bu durumda 10-35, 10-40 ya da 14-42 gibi kamışlar kullanabiliriz.
Kışın havalar ve sular soğuduğunda balık derinlere iner. Böyle zamanlarda balığı derinlerde aramak için attığımız silikon ya da kaşıkların gramajını arttırırız. Yine balığın derinlere indiği soğuk sularda 10-40 ya da 14-42 gibi yüksek atarları tercih edebiliriz ama genellikle av yaptığımız bahar ve yaz dönemlerinde çok extrem koşullar yoksa ortlama 10-30 ağırlıklarda kalmak bize atış ve aksiyon avantajı sağlayacaktır.
Kıyıdan yapılan avlarda çok sayıda atış yaparız ve bu atışlar sık tekrar ettiğinde yorucu olabiliyor. Bir de kamışımızı olması gerekenden sert kullanıyorsak istediğimiz mesafelere ulaşmak için atarken kamışa çok baskı uygulamamız gerekiyor. Tabiri caizse sürekli abanarak atış yapmamız gerekir. Bu da avlarda çabuk yorulmamıza sebep olur. Bu nedenle attığımız yemleri en iyi şekilde atacak özelliklerde kamışları kullanmaya özen gösterelim.
Kamış boyuna gelecek olursak, genel at çek yani spin balıkçılığı kuralları burada da devreye giriyor. Eğer alanımız atışa müsaitse ortalama 270 cm uzunluğunda kamışları tercih edebiliriz. Eğer avlandığımız alanın önünde ot saz gibi ilişkenler varsa uzun kamışlar balığı kıyıya almamızda avantaj sağlar Ama etrafta ağaçlık ya da çalılık alanlar varsa ve atış için uzun kamış kullanmaya müsait değilse ortalama 240 cm kamışlar seçmeliyiz.
Tekneden ya da bottan avlar yapıyorsak yine alan müsait olmayacağı için ve çok fazla uzak atış yapmamıza gerek kalmayacağı için kısa 180 ya da 210 cm kamışlar kullanmalıyız. Teknede kısa kamışlar kullanırsak balığı dışarı almamız da daha kolay olur.
Makine seçimi olarak kamışımıza göre karar vermeliyiz. Eğer kısa ve düşük atarlı kamışlar kullanıyorsak, örneğin 210 cm 7-28 gram atarlı bir kamış ise 2500 ebatta orta sarım 1:5.2 devirli makineler kullanabiliriz.
210 cm 10-30 ya da 14-42 atarda kamışlarla 3000
Eğer 244 cm ya da 270 cm kamışlar kullanıyorsak 3000 ya da 4000 ebatta yine 5,2 devirli orta sarım makineler kullanabiliriz.
İp olarak 0,16 kalınlık ip çeker olarak oldukça yeterli ama yine çalılık ağaçlık alanlarda daha dayanıklı olması için 0,18 tercih edebilirsiniz. İnce ip her zaman avantaj sağlar. Hem mesafede hem de aksiyonda avantaj sağlamak için daha kalın ipleri önermiyoruz.
Turna avlarında lider kullanılan çelik telleri tavsiye etmiyoruz arkadaşlar. Çelik teller yemin aksiyonunu bozuyor maalesef. Bunun yerine olması gerekenden daha kalın fluorocarbon liderler kullanarak daha verimli avlar yapabilirsiniz. Turna avına özel 0,40 ya da 0,45 lider kullanarak hem görünmezlik sağlayıp hem de dayanıklılık elde edebilirsiniz.