Genellikle yumuşak plastik, reçine ya da kauçuk türevi malzemelerden yapılmış yapay balıkçılık yemleridir. Çoğunlukla balık, deniz kurdu, karides gibi çeşitli deniz canlılarının ya da solucan, böcek gibi karada yaşayan ama balıkların besin zincirinde olan canlıları taklit edecek görüntüde tasarlanır ve gerçekleri ile aynı hareketleri yapmaları sağlanır. Silikon Yemler doku ve tasarım olarak çok gerçekçi görünürler. Esnek ve küçük detaylarla üretilebilirler ve bu da taklit ettikleri gerçek yemlerle aynı hareketlere ve titreşimlere sahip olmalarını sağlar.
Gerçekçi görünümleri ve hemen hemen her canlıyı taklit edebilir olmaları sayesinde kullanım alanları oldukça geniştir. At Çek – Spin Avları ya da Lrf avları gibi kıyı uygulamalarından Jigging ve Trolling gibi açık deniz uygulamalarına kadar hemen hemen her disiplinde kullanılırlar. Kimi zaman doğrudan yem olarak, kimi zamanda jig yemlerin asistlerinde olduğu gibi yemin bir parçası olarak avcılığını arttırmak için tercih edilirler.
Silikon yemler birçok farklı yem türünü taklit ettiği için farklı formlarda ve farklı boylarda çok fazla çeşidi vardır. Her bir yem farklı avlarda kullanıldığı gibi aynı avlarda da birden fazla yem türü kullanılabilir. Biz, bizim sularımızda alışıla gelmiş jargonları ile en çok karşımıza çıkacak yem modelleri hakkında fikir sahibi olmanız için bilinen adları ile ele alacağız. Öncelikle en çok kullanılan silikon yemleri kuyruk yapılarına göre kategorize edeceğiz.
Palet Kuyruk Silikon Yemler; Palet kuyruk silikon yemler “minnow” dediğimiz yemlik balıkları taklit eden silikon yemlerdir. Shad Kuyruk ya da Paddle Tail diye farklı ifadeleri de var ama genel olarak su tutan ve yeme aksiyon veren düz bir kuyruk formunu işaret eder. Bizim sularımızda ise kuyruk yapısından kaynaklı, düz ve geniş kuyruğu olan yemler palet kuyruk silikon diye adlandırılır. Palet kuyruk silikon yemler hemen hemen tüm disiplinlerde kullanılır. En küçük aji uygulamalarından, en derin açık deniz Jigging uygulamalarına kadar geniş kullanım alanı vardır. Geniş kuyrukları sallandığında bir su dalgası yayarlar ve avcı balıkların dikkatini çeken titreşimler bırakırlar. Ayrıca su tutan geniş kuyrukları yemin farklı aksiyonlar almasını sağlar. Palet kuyruk silikon yemler, kuyrukları sayesinde düz sarımda kolay aksiyon alır. Su tutan kuyruk sağa sola hareket eder ve yemin de sağa sola sallanarak yüzmesini sağlar. Kullanımı kolay bu tarz yemleri yeni başlayanlar için özellikle tavsiye ediyoruz.
Eel Kuyruk ya da Sandeel Silikon Yemler; balıkların besin zincirinin en tepesinde bulunan yemlik balık türlerinden biri olan kum yılan balığından esinlenen sandeel silikonlar, uzun ince bir gövde ve düz biten ve çok küçük kuyruk yapısını işaret eder. Kimi zaman palet kuyruklarda olduğu gibi düz geniş bir kuyruğu olsa da kuyruk daha yassı olur ve yandan bakıldığında yine yılan balığı görüntüsü verir. Çoğu zaman uzun ince gövdenin sonunda biten küçük ince bir kuyruğu işaret eder. Eel kuyruğa sahip silikon yemlerde oldukça iyi avcılar ama doğru aksiyonu vermek gerekiyor. Sürekli olarak düzenli düzensiz yükselme ve düşme aksiyonları ile yemi gerçek bir kum yılanbalığı gibi yüzdürerek avcı balıkların dikkatini çekebiliriz. Eel silikon yemlerde yine ince uzun eel jig head modellerini kullanırsanız daha iyi aksiyon almalarını sağlarsınız.
Orak Kuyruk Silikon Yemler; orak biçiminde kuyruk yapıları sayesinde suda sürekli ve sık titreşimler bırakırlar. Özellikle tatlı su avlarında yanal çizgileri ile titreşimleri algılayan balıkların avlarında etkili olurlar.
Kuyruk yapısına bakılmaksızın, özellikle belirli bir canlı türünü taklit eden silikon yemleri doğrudan taklit ettikleri türlerin isimleri ile anarız. Örneğin;
Kurt Silikonlar; Denizde ya da tatlı su avlarında birçok balık avında oldukça verimlidir. Kurt ya da kurt görünümlü birçok canlı denizlerde ya da iç sularda balıkların besin zincirinde önemli yer tutuyor. Özellikle lrf gibi avlarda kullanımı yaygınlaşan kurt silikonlarda aksiyon devamlılığı gerekiyor. Dipte küçük zıplatma hareketleri ile çok verimli avlar yapılabilir.
Silikon Karidesler; Doğrudan karides görüntüsü ile balıkların en sevdiği yemi yani karidesi taklit eder. Özellikle levrek balıklarında ve kıyılarda durgun sularda bulunan hemen hemen tüm balıkların avlarında etkilidir. Levrek balıkları yılın bazı dönemlerinde durgun suyun olduğu taşlık ve yosunlu bölgelerde ya da iskele ayaklarının arasında karides ile beslenir. Böyle dönemlerde silikon karidesler kullanarak avımızı kandırabiliriz. Silikon karidesler de sürekli olarak aksiyon isterler. Gerçek karidesleri taklit eden, arada sakin arada ani kaçma hareketi yapan aksiyonlarla verimli avlar yapabiliriz.
Larva Silikon Yemler; Hem tatlı su hem deniz avlarında kullanılan larva taklidi silikonlar küçük balık yavrularını ya da bazı böceklerin larvalarını taklit ederler. Çok farklı türleri vardır. Suda üreyen böcek larvası ya da çok küçük balık kurbağa taklitlerinden oluşan gruba verilen genel isimlendirme diyebiliriz. Larvalarda denizde ve tatlı suda birçok balığın besin zincirinde yer alır. Larva demişken aji avlarında kullanılan silikon yemler de ister istemez akla geliyor. Aji avlarında kullanılan ve aji avları için üretilen silikon yemlerde çoğu zaman yumurtadan yeni çıkmış küçük yavru balıkları taklit ederler.
Aji Silikon Yemler; kıyı ya da tekneden Ultra Light Takımlarla ve micro yemlerle yapılan, istavrit, kolyoz gibi pelajik balıkların hedeflendiği avlarda kullanılan micro boyutta prelarva (yumurtadan yeni çıkmış yavru balık) taklidi silikonlardır. Aji silikonları genellikle prelarva görünümünde olurlar ve şeffaf yarı saydam ya da simli renkleri vardır. Yumurtadan yeni çıkan yavru balıklar da tam olarak bu görüntüdedir. Aji silikonlarda sakin yüzme hareketleri ve küçük sağa sola kaçma aksiyonları etkili olur.
Bunlar dışında ahtapot, kalamar, sübye ve yengeç gibi birçok silikon yem modeli görebiliriz. Tüm bu silikon yemler denizde bu türlerle beslenen balıkların avlarında etkili olurlar. Silikon yemlerde önemli olan detay şudur; Gerçeğinin birebir taklidi olan yemlerin avcı olabilmeleri için yine gerçeğine yakın yüzdürülmeleri gerekir.
Silikon yem kullanırken bölgenizdeki balıkların beslenme alışkanlıklarını göz önünde bulundurmalıyız. Levrek gibi bölgesinde bulunan yemlik dediğimiz küçük balıklarla ya da karideslerle beslenen bir balığın peşindeysek balık ya da karides formunda silikonlar seçebiliriz. Lagos gibi dipte bulunan kalamar, sübye ya da ahtapotlarla beslenen bir balığın peşindeysek kalamar, sübye ya da ahtapot taklidi silikon yemler kullanabiliriz.
Tüm balıkların besin zincirinin başında kendilerinden daha küçük balık türleri vardır. Büyük balık küçük balığı yutar! En küçük kıyı türlerinden en büyük açık deniz canavarlarına tüm balıkların öncelikli av hedefi bölgesinde bulunan daha küçük balık türleri olduğu için, balık formunda silikon yemler en yaygın kullanılan yem türüdür. Hedef balığımıza göre küçük, büyük ya da micro boyutlarda yemler seçip kullanabiliriz.
Hedef balığınıza göre hangi silikon yemi seçeceğiniz konusunda bir fikriniz yoksa balıklara göre yem tavsiyelerimize tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Sığ kıyı avlarında sadece iğne takarak yani silikonun kendi ağırlığını kullanarak avlar yapabilirsiniz. Extra ağırlık kullanmadan, sadece iğne takarak silikonun kendi ağırlığını kullandığımızda yemimiz çok doğal ve gerçeğe yakın hareketler yapar. Bu doğal ve gerçeğe çok yakın yüzme hareketleri avcı balıkları daha kolay kandırmamıza yardımcı olur.
Daha derin sularda, yemimizin dibe batması için, daha uzak atış mesafeleri için ya da rüzgarlı havalarda atış yapabilmemiz için jig head dediğimiz ağırlıklı iğneleri kullanmalıyız. Silikon yemler jig head dediğimiz iğneli ağırlıklarla birlikte kullanılır. Bazı silikon yemler jig head ile hazır olarak satılırlar ve bunlara genellikle combo denir. Eğer üzerinde jig head olmayan bir silikon yem kullanacaksanız onay uygun da bir jig head seçmelisiniz. Silikon yeminize uygun iğne boyunda ve ağırlıkta bir jig head seçerek kullanmaya başlayabilirsiniz.
Jig Head iğne boyunu silikon yemimizin uzunluğuna göre ağırlığını ise avlanacağımız derinliğe göre seçmeliyiz. Silikon Yemlerde ağırlık dengesini iyi kurmalıyız. Olması gerekenden fazla ağırlık kullanırsanız yeminizi olması gerektiği gibi yüzdüremezsiniz.
Jig head çok ağır olursa, yemi serbest bıraktığınızda doğal bir yüzüşle dibe doğru yüzmesini isterken, yem dikine ve hızlı bir şekilde düşer, doğal yüzüşünü kaybeder. Yeminizi istediğiniz derinlikten istediğiniz hızda yüzdüremezsiniz, levrek avlamak için silikon yem yüzdürüyorsanız yavaş yüzmesini isteriz ve yavaş sarım yaparız. Eğer ağırlık fazla olursa yem hızla dibe batar ve yavaş sardığımızda dibi tarayarak gelir. Bunu levrek avında istemeyiz. Levrek avında silikonun aheste aheste yüzmesini isteriz.
Bunun tam tersi de olabilir! Eğer derin bir bölgede avlanıyorsak ve olması gerekenden daha hafif bir ağırlık kullanırsak yemimiz istediğimiz derinliğe batmaz, akıntı ve ipimizin de su tutması sebebi ile yem belirli bir derinlikte asılı kalır. Biz bekleyip yemin dibe indiğini düşünürüz ama yem yüzeyde kalır ve derinde aradığımız balığa ulaşamayız.
Silikon yemlere doğru ölçüde Jig head iğnesi seçmeniz için ve doğru takmanız için size bazı ipuçları vereceğiz. Öncelikle seçtiğiniz jig head iğnesinin boyundan başlayalım. Silikon yemler esnek yapıları ile doğal hareketler sergiler ve olması gerekenden daha uzun iğne kullanırsak silikon esnekliğini kaybeder. Bu durum, silikon yemimizin avcılığını olumsuz yönde etkiler.
Seçtiğimiz iğne silikon yemin ortalama 3/1 uzunluğunda olmalı. Eğer 6 cm uzunluğunda bir silikon kullanacaksanız iğne uzunluğu 2 cm olmalı. Eğer 9 cm bir silikon yem kullanacaksanız iğne uzunluğu ortalama 3 cm olmalı. Bir tık uzun ya da bir tık kısa olmasında sakınca yok ama yarı boyuna kadar uzanan iğneler kullanmamalıyız.
Eğer Jig Head üzerinde hareketli offset iğne kullanıyorsak, iğne uzunluğu silikon yemimizin yarısına kadar gelebilir. Offset iğneler silikonun içinden geçmezler silikonun en ucundan ve gövdenin ortasından geçirerek iğnenin gövdesini silikonun içinde değil altında bırakılır ve iğne hareketli olduğu için silikon yemimizin yüzüşünü ya da aksiyonunu bozmayacaktır.
Daha doğru seçimler yapabilmeniz için, web sayfamızda tüm jig head modellerinde iğne boylarını detaylı tablo ile gösteriyoruz. Doğru malzemeleri doğru şekilde kullanın, balık tutun! Rastgele…