Menü
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
Fluorocarbon Lider Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler
09.08.2024

Fluorocarbon Lider Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Fluorocarbon Shock Leader yani Şok Lider Misina Nedir?

Olta takımımızın bir tamamlayıcısı olan fluorocarbon lider misina, ipin bitiş noktasına bir miktar uzunlukta bağlanarak görünmezlik, esneklik ve dayanıklılık gibi birtakım avantajlar sağlar. Farklı av stillerinde farklı uzunluklarda bağlanır ve kullanımı neredeyse zorunludur. Sağladığı avantajlardan yoksun olduğunuzda, avcılığınız ciddi oranda düşecektir. 

 

Fluorocarbon Shock Leader yani Şok Lider Misina Neden Gerekli?

Bunun nedenine geçmeden önce Fluorocarbon Misinaları tanıyalım. Fluorocarbon Misina, hidrokarbonlardan yapılmış sentetik bir maddedir, flor, klor ve karbondan oluşan organik bileşenler de dahil olmak üzere, geniş bir bileşik ailesini kaplar ve balıkçılık dahil birçok alanda kullanılır. Tek telli naylon monofilament misinalara benzer şekilde üretilir ancak Fluorocarbon misina standart mono misinalar gibi tek bir tel değil birden çok liflerin birleşmesiyle oluşur. Fluorocarbon materyalin molekülleri daha sıkı olduğu için daha yoğundur ve belirgin biçimde daha ağırdır. 

 

Peki fluorocarbon lider misina avantajları nelerdir ve nasıl fayda sağlar?

Düşük Görünürlük; Fluorocarbon misinaların en büyük faydalarından biri, su altında neredeyse görünmez olmalarıdır. Bunun nedeni, misinadan geçen ışığı belirgin bir şekilde bozmamasıdır. Fluorocarbon misinanın ışığı kırma seviyesi suya oldukça yakındır ve bu sayede berrak suda dahi olabildiğince görünmezdir.

Aşınma Direnci; Fluorocarbon misinalar yüksek derecede aşınma direncine sahiptirler. Kayalık ya da ilişken olan alanlarda avlanılırken, misinanın dipte ya da kıyıda bulunan aşındırıcı yüzeylere sürtünerek kopması çok karşılaşılan durumdur. Fluorocarbon misinaların “leader” olarak kullanılmalarının en büyük sebebi bu tarz aşınmalara olan dayanıklılıklarıdır. Arıca güneşin UV ışınlarından zarar görmezler. Buda zamanla matlaşmasının ya da yüzeysel olarak aşınmasının önüne geçer.

Duyarlılık; Fluorocarbon misinaların sıkı bir şekilde bağlanan molekülleri monofilament misinaya oranla daha hızlı ve fazla enerji iletir, bu durum ısırıkları ya da titreşimleri bir telgraf teli gibi iletmesini sağlar ve hassasiyeti artırır. Fluorocarbon misinalar daha çabuk batar ve düşük hafızalıdırlar, böylece yem ve kamış arasında daha sıkı ve gergin bir bağ oluşur.

Su Emmezler; Monofilament misinaların aksine Fluorocarbon misinaların su emmeyen yapıları vardır, kuru olduğunda olduğu gibi, suyun altında da aynı güç ve hassasiyet sonuçları verir. Monofilament misinaların suyu emen yapıları, kuru iken yapılan test değerlerinin ıslandığında değişik sonuçlar vermesine sebep olur.

Tasmalama Gücü; Fluorocarbon misinalar uzun mesafelerde kullanıldığında, esnemeye karşı daha dirençli oldukları ve kıvrılma yapmadıkları için kamış hareketlerini kancaya ya da yeme iletmede oldukça başarılıdırlar. Ani tasma hareketlerinde kamıştan aldığı enerjinin tamamına yakınını yeme ya da kancaya iletir ve kontrolü daha kolay sağlamanızı sağlar.

İnce Yapı; Fluorocarbon misinalar, aynı kopma mukavemetine sahip naylon monofilament misinalardan daha küçük çaptadırlar. Bu da daha az görünürlük, daha az su tutma, daha hassas iletkenlik gibi birçok avantaj sunar. Ya da aynı kalınlıkta monofliament misinadan daha yüksek çeker gücüne sahiptir diyebiliriz.

Yukarıda sıraladığımız sebepler Fluorocarbon bir şok lideri kullanmayı neredeyse zorunlu hale getiriyor. Eğer sizde takımınızın daha avcı ve daha güçlü olmasını istiyorsanız, şok lider kullanmalısınız.  

 

Shock Leader Alırken Kalınlık Nasıl Seçilir? Kaç mm Olmalı?

Shock Leader yani Şok Lider seçerken kalınlık seçimi kullanım alanına göre farklılık gösterebilir ama genel bir oranlama yapacak olursak; kullanacağımız ipin iki katı kalınlığında ya da 1 kalınını kullanabiliriz. Yani eğer 0,16 Mm ip kullanıyorsak 0,33 ya da 0,36 kalınlığında lider kullanabiliriz ama hedef balığımız büyükse 0,40 kalınlığa kadar çıkabiliriz. 

Burada en çok dikkat edeceğimiz konu, lider misinanın çeker değeri ile ipin çeker değerinin yakın olması. Eğer ipimiz 9 kilogram çekerinde bir ip ise liderde 9 kilogram çekere yakın olmalı. Bu sorun özellikle ince ip kullanımlarında ortaya çıkıyor. 0,06 mm ip kullanıyorsak 0,12 mm bir lider kullanamayız. Özellikle bu gibi durumlarda çeker değerlerini gözetmemiz gerekir. 

 

Shock Leader Yani Şok Lideri Ne Kadar Uzunlukta Bağlamalıyız?

Özellikle Lrf ya da Spin gibi kıyı uygulamalarında 40 ila 60 Cm uzunlukta liderler yeterli ama kayalık bölgelerde yapılan shore jig ya da derin tekne avlarında lideri daha uzun tutmalıyız. Shore jig avlarında 1 metre tekne avlarında ise derinliğe göre 2 metre ve üzeri liderler kullanmalıyız.

 

  

Blog Son Eklenenler
Suni Yemlere Giriş

Suni Yemlere Giriş

SUNİ / YAPAY YEMLER

Suni ya da sahte yem nedir? Suni yem çeşitleri nelerdir? Suni yem seçerken ve kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Devamını Oku
24.08.2024
Silikon Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Silikon Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Silikon yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Silikon yem çeşitleri nelerdir? Silikon yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Maket Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Maket Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Maket yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Maket yem çeşitleri nelerdir? Maket yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Jig Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Jig Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Jig yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Jig yem çeşitleri nelerdir? Jig yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Olta Kamışları Uç ve Gövde Yapıları

Olta Kamışları Uç ve Gövde Yapıları

OLTA KAMIŞLARI

Olta kamışlarının uç ve gövde yapısı hakkında tüm detaylar. Olta kamışlarında Solid uç ne demek? Tubular uç ne demek? Karbon fiber kamış nedir?

Devamını Oku
20.08.2024
Olta Kamışlarında Aksiyon ve Güç Nedir?

Olta Kamışlarında Aksiyon ve Güç Nedir?

OLTA KAMIŞLARI

Olta kamışlarında sıkça duyduğumuz aksiyon ve güç ne demek? Kamışlarda aksiyon ve güç neye göre seçilir?

Devamını Oku
20.08.2024
Kıyıdan Yemli Balık Avı

Kıyıdan Yemli Balık Avı

YEMLİ BALIK AVI

Kıyıdan yemli balık avı nasıl yapılır? Olta kamışı seçimi nasıl yapılır? Olta makinesi seçimi nasıl yapılır? Yemli balık avında hangi yemler kullanılır? Tüm detayları bu yazıda derledik.

Devamını Oku
19.08.2024
Speed Jig ve Slow Jig İp Misina Nasıl Seçilir?

Speed Jig ve Slow Jig İp Misina Nasıl Seçilir?

JIG - SLOW JIG BALIK AVI

Tekneden jig avlarında ipinizi seçerken nelere dikkat etmelisiniz? Kamışın kırılması ile ip seçiminin nasıl bir bağlantısı var? Jig kamışlarında ip değerleri neden yazılır? Tüm detaylar yazımızda.

Devamını Oku
13.08.2024
Site içerisindeki fotoğraflar ve yazılar kesinlikle izinsiz kopyalanamaz, kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.
© Telif Hakkı 2018-2024 sihirliolta.com

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.