Menü
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
İP VE MİSİNALAR
31.03.2019

İP VE MİSİNALAR

Florokarbon Misina (Fluorocarbon) Nedir?

Florokarbon, hidrokarbonlardan yapılmış sentetik bir maddedir, flor, klor ve karbondan oluşan organik maddeler de dahil olmak üzere, geniş bir bileşik ailesini kaplar ve balıkçılık dahil birçok alanda kullanılır. Tek telli naylon monofilament misinalara benzer şekilde ekstrüde edilir. (Ekstrüde; üretim aşamasında eriyik halde olan maddenin ince deliklerden sıkılarak belirli kalınlıklarda tel ya da ip elde edilmesidir). Ancak florokarbon molekülleri daha sıkı olduğu için daha yoğundur ve belirgin biçimde daha ağırdır.

Florokarbon Misina Hakkında Az Bilinenler

Birçok balıkçı, florokarbon misinaların monofilament misinalara oranla daha az esnediğini ve bu sebepten ötürü daha hassas olduğunu düşünür. Florokarbon misinalarda en az monofilament misinalar kadar esnektir ancak arada ki fark, florokarbon misinaların daha fazla baskı altında esnedikleridir. Bu da kontrollü esnekliğin faydalı olduğu durumlarda “beden” ya da “leader” olarak oldukça faydalı olur. 

Düşük Görünürlüğü; Florokarbon misinaların en büyük faydalarından biri, su altında neredeyse görünmez olmalarıdır. Bunun nedeni, misinadan geçen ışığı (suyla hemen hemen aynı refractive indekse sahip) belirgin bir şekilde bozmamasıdır. Işığı kırma seviyesi suya oldukça yakındır ve bu sayede berrak suda dahi olabildiğince görünmezdir.

Aşınma Direnci; Florokarbon misinalar yüksek derecede aşınma direncine sahiptirler. Kayalık ya da ilişken olan alanlarda avlanılırken misinanın dipte ya da kıyıda bulunan aşındırıcı yüzeylere sürtünerek aşınması en çok karşılaşılan durumdur. Florokarbon misinaların “leader” olarak kullanılmalarının en büyük sebebi bu tarz aşınmalara olan dayanıklılıklarıdır. Arıca güneşin UV ışınlarından zarar görmezler. Buda zamanla matlaşmasının ya da yüzeysel olarak aşınmasının önüne geçer.

Duyarlılık; Florokarbon misinaların sıkı bir şekilde bağlanan molekülleri monofilament misinaya oranla daha hızlı ve fazla enerji iletir, bu durum ısırıkları ya da titreşimleri bir telgraf teli gibi iletmesini sağlar ve duyarlılığı artırır. Florokarbon misinalar daha çabuk batar ve düşük hafızalıdırlar, böylece yem ve kamış arasında daha sıkı/gergin bir bağ oluşur.

Su Emmezler; Monofilament misinaların aksine Florokarbon misinaların su emmeyen yapıları vardır, kuru olduğunda olduğu gibi yüzeyin altında da aynı güç ve hassasiyet sonuçları verir. Monofilament misinaların suyu emen yapıları, kuru iken yapılan test değerlerinin ıslandığında değişik sonuçlar vermesine sebep olur.

Tasmalama Gücü; Florokarbon misinalar uzun mesafelerde kullanıldığında, esnemeye karşı daha dirençli oldukları ve kıvrılma yapmadıkları için kamış hareketlerini kancaya ya da yeme iletmede oldukça başarılıdırlar. Ani tasma hareketlerinde kamıştan aldığı enerjinin tamamına yakınını yeme ya da kancaya iletir ve kontrolü daha kolay sağlamanızı sağlar.

Çap; Florokarbon misinalar, aynı kopma mukavemetine sahip naylon monofilament misinalardan daha küçük çaptadırlar. Bu da daha az görünürlük, daha az su tutma, daha hassas iletkenlik gibi birçok avantaj sunar.

Monofilament Misinalar

Monofilament (misina) Nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere (mono - tek), diğer birkaç kat örgü ip ve çok telli kaynaşmış misinaların aksine tek bir hat ya da liften oluşmuş olta misinalarıdır. Üretim kolaylığı ve ekonomik olması sebebi ile en yaygın kullanıma sahip materyaldir. Gelişen teknoloji ile üretilen alternatifleri eski yaygın kullanımının önüne geçmektedir. Genelde misina olarak adlandırılan ve kullanımı çok eskiye dayanan bir malzemedir. Monofilament misinalar farklı malzemelerden üretilebilir ancak naylon en yaygın ve popüler olan malzemedir. Kullanım alanına ve kalitesine göre farklı derecelerde gerilme, mukavemet, aşınma direnci ve diğer önemli özelliklerde misinalar üretmek için farklı naylon çeşitleri (multi-polimerler) halinde harmanlanır. Monofilament misinalar şeffaf, beyaz, yeşil, mavi, kırmızı ve floresan gibi farklı renklerde üretilmektedir.

Monofilament Misinaların Avantajları

Esnek yapısından dolayı monofilament misina kullanımı kolaydır ve birçok balık avında kullanıma uygundur. Bu esneklik, daha sert ip ya da misinaların aksine, büyük balıkla mücadelede darbeleri ve baskıyı emerek hataları absorbe edebilir. Monofilament misinalar, florokarbon misinalara oranla %25 daha fazla esnerler ve buda aşırı zorlamalarda yapacağınız balığın ağzını yırtma, kanca açma ve koparma gibi hataların önüne geçebilir.

Monofilament misinaların çapları, florokarbon, geliştirilmiş süpermonofilament ya da örgü iplere göre daha kalındır. Aynı çeker kuvvetinde olan alternatifleri ile karşılaştırıldığında en kalın olanının monofilament olduğunu kolaylıkla fark edebilirsiniz. En belirgin diğer özelliği ise batmayan bir yapısının olmasıdır. Bu su üstü avlarda ve askıda kalan maket yem ya da silikon yem avlarınızda size avantaj sağlar. Farklı renklerde üretilebiliyor olmaları farklı su koşullarında daha görünmez olmaları avantajını doğurur.

Monofilament Misinaların Dezavantajları

Monofilament misinaların pek çok iyi yanı olduğu gibi bazı dezavantajları da mevcut. Örneğin, esnemesi nedeniyle aşırı duyarlı değildir. Ultra hafif ısırıkları algılamanız gerekiyorsa monofilament misinalar buna çok uygun değildir. Uzun mesafede atışlar yapıyorsanız esneme oranı artacağı için mücadelede kontrol sorunları yaşayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda geliştirilmiş süpermonofilament , florokarbon ya da örgü iplerden daha iyi sonuçlarlar alabilirsiniz.

Daha kalın yapıları, su emme özellikleri ve hafızalı olmalarından kaynaklanan bir takım sorunlarda oluşabilir. Daha kalın olmaları atış esnasında bir dezavantajdır. Hafızalı olmaları; sarıldıkları makaranın şeklini almaları ve makaradan boşalırken spiral şeklinde boşalmaları hem makaradan çıkış hızını, yani atış mesafesini hem de yeteri kadar gergin olmamasından dolayı hassasiyetini etkileyecektir.  Suyu emmeleri su üstünde farklı suya girdiğinde farklı bir yapıda olacağı anlamına geliyor, kuru iken yapılan test sonuçları ıslandığı zaman farklılık gösterecektir.

UV dayanımları daha düşüktür ve bu yüzden kısa sürede matlaşır ve daha görünür hale gelir daha düşük dayanımlarından ötürü daha çabuk yıpranır. Özellikle sık yapılan avlarda her 6 ayda bir değiştirilmesini tavsiye ediyoruz.

Örgü Balıkçılık İpleri (Braided Fishing Line) 

Örgü İpler, bilinenin aksine kullanılan en eski malzemedir. Misina kullanımından önce kullanımı oldukça yağındı ve modern teknoloji ile geliştirilince, daha küçük çaplarda daha fazla dayanım ve düğüm mukavemeti gibi avantajlarla eski popülerliğini tekrar kazandı.

Örgü İpler ilk olarak pamuk ve keten gibi doğal elyaflardan yapılırdı, ancak doğal iplik örgülerin yerine, Dacron, Spectra veya Mikro Dyneema gibi, insan yapımı materyallerden üretilen örgülü veya dokuma ipler geldi.

Örgü İp üretiminde kullanımı yaygın olan materyaller, Ultra yüksek molekül ağırlıklı Polietilen – (Ultra High Molecular Weight Polyethylene (UHMWPE)) termoplastik polietilenin bir alt kümesidir.

Genel adıyla Yüksek Modüllü Polietilen (High Modulus Polyethylene, (HMPE)) maddeden üretilen Örgü İpler aşınmaya karşı dirençlidir; keskin nesnelerin diğer ip ya da misinaları kolayca kesebildiği kayalık ve benzeri alanlarda balık avlamak için oldukça idealdir.

Örgü İpler, aynı çeker kuvvetine sahip monofilament veya florokarbon misina çapına kıyasla 1/3 ile 1/4 oranlarında daha incedir.  Bu nedenle olta makaramızı donatırken, aynı mukavemette monofilament veya florokarbon misinalara göre çok daha uzun Örgü İp takmak mümkündür. Bu büyük balıklar hedeflendiğinde ya da derin denizlerde avlanıldığında oldukça önemlidir. Makaralar İp kapasitelerine göre büyürler ve Örgü İplerin ince yapıları daha küçük makaralara daha uzun İp sarmamıza olanak sağlar. İnce yapılarının bir diğer avantajı da daha az sürtünme direnci göstermeleridir, balıkçılık jargonuyla; daha az su tutarlar.

Örgü İpler oldukça hassastırlar, en küçük ısırıkları hissetmenizi sağlar ve esnemezler, bu hem derin deniz avlarında hem de en küçük balıkların avlarında oldukça önemlidir ancak, Örgü İplerin esnemeyen yapıları ağır baskılara maruz kaldıklarında kopmalara neden olur, bu yüzden ipin üzerine oluşan baskıyı dengelemek için makaranızın kalama ayarını daha düşük seviyelerde yapmanız çok önemlidir. İnce ve hafif yapıları atışlarda da misinalara kıyasla oldukça uzak mesafelere erişmenize olanak sağlar.

Çok olmasa da bir takım olumsuz yanları vardır, her şeyden önce örgü ipler ne kadar ince olurlarsa olsunlar görünmez değildirler. Özellikle berrak sularda balığın ipi fark etmemesi için lider “leader” kullanımı yaygındır. İpinizin ucuna bir miktar florokarbon (fluorocarbon) misinadan lider bağlayarak hem görünürlüğünün önüne geçer hem de bir miktar esneme alanı bırakarak ani oluşan baskılardan kaynaklanan kopmaları önleyebilirsiniz. Lider “leader” bağlamak için özel olarak geliştirilen Shock Leader Düğümlerini deneyebilirsiniz.

Örgü İpleri kesmek için özel üretilen tırtıklı makaslar kullanmanız, düğümden sonra fazlalıkları kesmeniz için işinizi kolaylaştıracaktır. Yaygın kullanılan tırnak makası tam olarak kesemeyecek ve düğümünüzün arkasında fazlalık iplik parçaları bırakacaktır. Bu ip kesme makasları ile daha düzgün sonuçlar alırsınız.

Özellikle atış performansı gerektiren Spinning “At-Çek” avlarında en iyi sonucu verir ve oldukça yaygın kullanımı vardır.

İp ve Misinalar

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.