Menü
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim

LEVREK İÇİN TAKIM TAVSİYELERİ

LEVREK İÇİN TAKIM TAVSİYERLERİ

Levrek Balığı ve Avlama Teknikleri

Levrek Balığı (Dicentrarhus labrax) denizlerde ve denizlerin nehirlerle karıştığı acısu bölgelerinde yaşar. Hani ailesindendir. Genellikle büyük gruplar halinde göç eden levrek balıkları kimi zaman yemlenme bölgelerinde yatak balığı da denilen gruplar oluştururlar. Özellikle bu tarz levrek yataklarında tek gezen iri balıklara da rastlanır. Yaşam ortamları karanlık, kuytu yerler, kaya oyukları, gemi batıkları, büyük iskele ayakları, akarsu ağızları ve kayalık alanlarla kumluk alanların birleştiği bölgelerdir.

Levrek Avı için Takım Tavsiyeleri

Yaklaşık 20 yıl yaşayabilen Levrek 90-100 cm boy ve 10 – 12 kg. ağırlıklara kadar erişebilir. 45 cm’den küçüklerine İspendek adı verilir ve alıkonulması tavsiye edilmez. Genellikle karides, midye, yengeç ve yavru balıklarla beslenir. Ocak – Mart arası üreme dönemleridir, büyüklüklerine göre 500.000 ila 2.000.000 yumurta dökebilmektedirler. Denizlerimizdeki levrek nüfusunun az olması, kurnaz avcı olmaları ve mücadele yetenekleri sebebi ile avlanması en popüler balıkların başında gelirler.

Levrek Balığı Av Yöntemleri;

levrek balığının yaygın olan iki av yöntemi vardır, bunlardan biri canlı ya da ölü doğal yemlerle gerçekleştirilen avlar, diğeri ise en popüler yöntem olan suni yemlerle Spinning yani Atçek av yöntemi ile gerçekleştirilen avlardır, aşağıda yer alan rehberde bu yöntemlere uygun olta takımları oluşturmanıza yardımcı olacak detayları inceleyebilirsiniz…

Levrek balığı Av Yöntemleri

Spinning / Atçek Yöntemi İle Levrek Avı;

Bu yöntemde kendi içinde farklılıklar gösterecektir, levrek balığı avında kullanılan suni yemlerin yapılarına ve özelliklerine göre farklı takımlar karşımıza çıkmaktadır. Yaygın olarak kullanılan suni yemler; maket balıklar, silikon ve jig yemlerdir. Kullanılan yemlerin ağırlıklarını ve avlandığımız avlakların yapılarını dikkate alarak en ideal takımı oluşturmak av performansımızı doğrudan etkileyecektir.

Spinning Yöntemi ile levrek avı

Levrek Avı İçin Spin Takım Önerileri

Light Spin Takımlar / Hafif Değerde Atçek Takımlar

Kıyıdan hafif takımlarla Silikon, Jig ve Küçük maket yemler kullanarak yapılan avlar son dönemde oldukça popüler oldu. Bu tarz hafif takımlara yönelmenin çok önemli iki sebebi var. Öncelikli tercih sebebi olarak; hafif takımlarla yapılan avlarda mücadelenin daha zorlu geçmesi diyebiliriz. Bir diğer ve en önemli sebep ise elbette av verimliliğinin daha yüksek olmasıdır.

Yem Seçimi;

Light Spinning (Hafif Takımlarla Atçek) yöntemi ile yapılan avlarda genellikle 10 Grama kadar ağırlıklarda silikon, jig ve maket yemler kullanılmaktadır. Levrek avında yaygın olan yavaş sarım tekniğinin uygulanabilmesi için, yavaş sarımda yüzdürülmesi zor olan ağır yemlerin yerine daha hafif ve yavaş sarımda aksiyon kabiliyeti daha yüksek Rolling ve Wobling aksiyonu olan maket yemler, canlı renklere sahip yumuşak dokulu silikon yemler ve hologramlı boya kalitesi iyi olan jig yemleri avınızın verimliliğini arttıracaktır.

Levrek LRF Yem Seçimi

Levrek LRF Kamış Seçimi

Kamış Seçimi;

Light Spinning Kamış seçiminde dikkat edilecek en önemli detay ise, seçeceğiniz kamışın, kullandığınız yemlere gerekli aksiyonu verebilecek özelliklerde olmasıdır.

Baby Jigler ve Jig Head & Silikon kombinasyonları ile yapacağımız avlarda Fast (Hızlı) ya da Extra Fast (Çok Hızlı) Aksiyonlarda kamışlar kullanmamız, yeme daha iyi aksiyon vermemizi ve balığın yeme yapmış olduğu hamleleri daha iyi hissetmemize olanak sağlar.

Kullanılan yemlerin ağırlıklarını da göz önünde bulundurursak aşağı yukarı 1 ila 20 Gram arası atar değerlerine sahip kamışları tercih edebiliriz.


Makine Seçimi;

Hafif takım kavramının dışına çıkmamamız için öncelikle küçük ebatlı olta makineleri arasından tercih yapmamız gerekmekte. Bununla birlikte kullanılan kamışın öncü kılavuz halkası ile makine kafasının ebatları birbirine yakın oranlarda olmalıdır, bu doğru orantı atış esnasında ipin daha kolay boşalmasını sağlar, 500/1000/1500/2000’lik boyutlarda orta devirli (1500’lük orta devirli bir makine yerine 1000’lik yüksek devirli bir makine tur başına sarımda aynı ölçülere sahip olabilir) makineler arasından seçeceğimiz kamışa ve hedeflediğimiz balığa en uygun olanını seçebiliriz.

Levrek LRF Makine Seçimi

Levrek Avı İp Misina Seçimi

İp & Misina ve Diğer Aparatlar;

Örgü ip ya da misina seçiminde kamışınızda belirtilen değerleri dikkate almanız en doğrusudur, kamışınızın üzerinde Line ibaresi ile LB üzerinden belirtilen değerler kullanılması gereken en uygun örgü ip & misina değerleridir. Bunların dışında makine üzerinde belirtilen ip ya da misina kapasitesi değerlerinden de o makinede kullanılabilecek ip ölçüleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bilinen tek bir kesin değer var ki o da ne kadar ince örgü ip ya da misine kullanırsanız takımınızın o kadar avcı olduğudur. Özellikle örgü ip


Spin Takımlar / Normal Değerde Atçek Takımlar

Light Takımlarla avlanmak her ne kadar eğlenceli olsa da Levrek balığının çoğunlukla av verdiği dalgalı deniz ve rüzgarlı havalarda daha yüksek değerlerde takımlar kullanmamız gerekmektedir. Özellikle rüzgara karşı atış gerçekleştirdiğimiz durumlarda daha ağır sahtelerle daha sert atışlar yapmamız gerekmekte. Dalgalı denizlerde dalganın kırılma noktasının hemen arkasında gezinerek dalgaların dipten kaldırdığı ya da savurduğu yemleri fırsata çevirmek Levrek balığının karakteristik avlanma alışkanlığıdır. Bu gibi levrek için elverişli ancak balıkçı için şartların zorlaştığı durumlarda daha büyük yemlerle ve daha yüksek değerli kamışlarla dalgaların kırıldığı bölgeleri tarayarak etkili avlar gerçekleştirebiliriz.

Yem Seçimi;

Bu değerlerde takımlar için en yaygın kullanılan levrek takımları diyebiliriz, genellikle 10 – 20 gram arası erim performansı yüksek ve dalgalı ya da çelpeşik denizlerde aksiyonunu bozmadan yüzdürebileceğimiz maket yemler kullanabiliriz. Levrek avında kullanabileceğimiz yüzlerce farklı yem markası ya da modeli olsa da bu gibi zamanlarda performans gösterebilecek suni yemleri hedeflediğimizde seçenek sayısı oldukça azalabiliyor. Gündüz avlarında ve berrak sularda daha doğal renkler tercih edilirken, gece ya da bulanık suda doğal renkler yerine balığın dikkatini çekebilecek ancak ürkütmeyecek renkler tercih edilir, burada ki önemli nüans ise balığın sadece görmesini, fark etmesini sağlamak, aşırı/gereğinden fazla fosforlu yemlerle doğallıktan uzaklaşmamaktır, öyle ki gece karanlık suda siyah renkte yemler dahi oldukça iyi görünürler. Levrek avında tercih edeceğiniz yemlerin yavaş sarımda iyi aksiyon alan Rolling ve Wobling aksiyonunu verebilen maket yemler olması gerektiğini bir kez daha hatırlatalım. Burada seçeceğimiz silikon yemler ise elbette daha büyük yapıda olan 6 cm ve üzeri boylarda, oldukça yumuşak dokulu, düz ve yavaş sarım yapıldığında baştan kuyruğa hareket edebilen silikon yemler olmalıdır.

Levrek Spin Olta Yem seçimi

Kamış Seçimi;

Levrek avı Spin Kamış seçimi

Kamış seçiminde avlandığımız avlakta iyi sonuçlar alan yemlerin ağırlıklarını ve avlağımızın yapısını göz önünde bulundurmalıyız. Özellikle kıyı alanı kayalık ya da deniz seviyesinden yüksek noktalardan avlanıyorsak 2.70 ve üzeri kamışları, alanın atışa müsait olmadığı dar avlaklarda ise daha kısa kamışları tercih edebiliriz, yüksek alanlarda kamışın ucunu su seviyesine yakın tutarak, maket yemlerin hedeflenen derinlikten gelmesi sağlanırken, önü kayalık alanlarda da misina ya da ipin kayalıklara takılmasını/sürtünmesini önlemek için uzun kamışlardan yararlanabiliriz. Genel bir değer vermemiz gerekirse atış aralıkları 5 Gram ile 40 Gram arasında olan 5-25 / 10-30 / 10-40 ya da daha istisnai değerlere sahip 1-40 / 8-35 gibi Atar Değerlerinde, Güç Değerleri olarak ML/Medium Light, M/Medium ya da MH/Medium Heavy değerlere sahip ve Aksiyon/Hız olarak Regular ve Regular Fast özeliklerde kamışları tercih edebiliriz.


Makine Seçimi;

Levrek avının vazgeçilmezi olan düşük devirli makineler arasından 2000, 2500, 3000 ebatlarında herhangi biri ile takımımızı tamamlayabiliriz. Kamış dengesini ve kafa büyüklüğü ile öncü kılavuz halka arasında olması gereken orantıyı unutmamalıyız, çoğu zaman farklı avlarda kullanmak üzere daha büyük ya da daha küçük makineler tercih edebiliyoruz ancak bu zaman içerisinde dezavantaj olarak geri dönecektir. Light sınıflarda bir kamış ile büyük makineler kullanırsak, makine kafasından çok daha küçük bir öncü kılavuz halka olacak ve döküm esnasında ip ya da misinanız halkadan geçerken çok fazla sürtünmeye maruz kalacak hatta düğümlenmelere sebep olacaktır. Daha sağlam olduğu düşüncesi ile büyük makine tercihinden de uzak durmalıyız, makinenin dayanımı, ebadı ile değil kullanılan teknoloji ile doğrudan ilgilidir.

Levrek Spin Makine Seçimi

Aşağıda oluşturduğumuz spin/atçek takımlarını inceleyebilir ve ideal bir takım sahibi olabilirsiniz. Bu verileri referans alarak kendi spin/atçek takmınızı da oluşturabilirsiniz, öneriler her ne kadar uluslararası standart ve teknikler göz önünde bulundurularak hazırlansa da bulunduğunuz avlak ve avlanma tekniğinize göre istisnai değişiklikler oluşabilir, bu gibi durumlarda sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.