Menü
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
Monofilament Misina Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler
09.08.2024

Monofilament Misina Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Monofilament Misina Nedir?

İp misinalar çıktı ve çok dayanıklı ip misinalar varken neden hala monofilament misinalar var diye düşünüyor olabilirsiniz. Monofilament misinaların öyle yetenekleri var ki hala onun yaptığı bazı işleri yapabilecek başka bir ip ya da misina üretilmedi. Monofilament misinalar nerede kullanılır ve avantajları nelerdir hepsine açıklık getireceğiz ama önce mono misina nedir tanıyalım. 

Monofilament yani Mono misinalar olta misinaların en yaygın olanı yani misina denildiğinde akla gelecek olan nylon misinalardır. Adından da anlaşılacağı üzere mono (tek), diğer birkaç kat örgü ip ve çok telli kaynaşmış misinaların aksine tek bir hat ya da liften oluşmuş olta misinalarıdır. Üretim kolaylığı ve ekonomik olması sebebi geçmişte yaygın kullanıma sahip materyaldir. Gelişen teknoloji ile üretilen alternatif misinalar Nylon Misinaların eski yaygın kullanımının önüne geçmektedir. Genel adı ile misina olarak adlandırılan ve kullanımı çok eskiye dayanan bir malzemedir. 

Monofilament misinalar farklı malzemelerden üretilebilir ancak naylon olanı en yaygın ve popüler olan malzemedir. Kullanım alanına ve kalitesine göre farklı derecelerde gerilme, mukavemet, aşınma direnci ve diğer önemli özelliklerde misinalar üretmek için farklı naylon çeşitleri (multi-polimerler) halinde harmanlanır. Monofilament misinalar farklı kullanım alanları ve farklı su durumları için şeffaf, beyaz, yeşil, mavi, kırmızı, turuncu ve floresan gibi farklı renklerde üretilmektedir.

 

Monofilament Misinaların Avantajları Nelerdir?

Esnek yapısından dolayı monofilament misina kullanımı kolaydır ve birçok balık avında kullanıma uygundur. Bu esneklik, daha sert örgü ip misinaların ya da fluorocarbon misinaların aksine, özellikle büyük balıkla mücadelede darbeleri ve baskıyı emerek hataları absorbe edebilir. Monofilament misinalar, fluorocarbon misinalara oranla %25 daha fazla esnerler ve bu da aşırı zorlamalarda yapacağınız balığın ağzını yırtma, kanca açma ve koparma gibi hataların önüne rahatlıkla geçebilir.

En belirgin diğer özelliği ise batmayan bir yapısının olmasıdır. Bu surf avlarda ve askıda kalan canlı yem avlarınızda size avantaj sağlar. Farklı renklerde üretilebiliyor olmaları farklı su koşullarında daha görünmez olmaları avantajını doğurur.

 

Monofilament Misinaların Dezavantajları Nelerdir?

Monofilament misinaların pek çok iyi yanı olduğu gibi bazı dezavantajları da mevcut. Bu avantajlar ve dezavantajlar bize nerelerde kullanıp nerelerde kullanmamamız gerektiğini söylüyor aslında.

Monofilament misinaların çapları, fluorocarbon, geliştirilmiş süper monofilament ya da örgü iplere göre daha kalındır. Aynı çeker kuvvetinde olan alternatifleri ile karşılaştırıldığında en kalın olanının monofilament olduğunu kolaylıkla fark edebilirsiniz. Örneğin; 10 kilo çekerinde bir ip misina ile kıyaslarsak 10 kilo çekerinde bir mono misina çok daha kalındır.

Örneğin, Lrf ya da Spin avlarında esnemesi nedeniyle aşırı duyarlı değildir. Ultra hafif ısırıkları algılamanız gerekiyorsa monofilament misinalar buna çok uygun değildir. Uzun mesafede atışlar yapıyorsanız esneme oranı artacağı için mücadelede kontrol sorunları yaşayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda örgü iplerden daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.

Daha kalın yapıları, su emme özellikleri ve hafızalı olmalarından kaynaklanan birtakım sorunlarda oluşabilir. Daha kalın olmaları atış esnasında bir dezavantajdır. 

Hafızalı olmaları; sarıldıkları makaranın şeklini almaları ve makaradan boşalırken spiral şeklinde boşalmaları hem makaradan çıkış hızını, yani atış mesafesini hem de yeteri kadar gergin olmamasından dolayı hassasiyetini etkileyecektir.  

Suyu emmeleri su üstünde farklı suya girdiğinde farklı bir yapıda olacağı anlamına geliyor, kuru iken yapılan test sonuçları ıslandığı zaman farklılık gösterecektir.

UV dayanımları daha düşüktür ve bu yüzden kısa sürede matlaşır ve daha görünür hale gelir daha düşük dayanımlarından ötürü daha çabuk yıpranır. Sık yapılan avlarda her 1-2 ayda bir değiştirilmesini tavsiye ediyoruz.

 

Monofilament misinaları nerede kullanmalıyız?

Özellikle orkinos gibi büyük balık avlarında kullanımı oldukça yaygın. Orkinos takımlarında sabit takımlar kullanıldığı için makara ebat sorunumuz olmuyor. Bu sebeple mono misinaların kalın olmaları da sorun olmuyor. Esneyen yapısı sayesinde orkinos gibi güçlü balıkların sert ve ani darbelerini absorbe edebiliyor. 

Yine sırtı ve trolling avlarında hareket halinde olan yeme balığın aniden saldırması sonucunda takıma çok kuvvetli baskı uygulanır. Mono misinalar esnek ve güçlü yapıları sayesinde bu baskıların üstesinden gelirler.

Kıyıdan yapılan yemli dip ya da surf casting avlarında uzun süre beklediğimiz için misinamız dibe batar ve dipte ilişken dediğimiz, bir takım taş ya da midyelik alanlar yüzünden, takılma, kesilme ya da deforme olma tehlikesini vardır. Mono misinalar bu gibi durumlarda ip misinalara göre daha dayanıklıdır.

Yemli avlarda atış kabiliyeti gerekmediği için monofilament misinaları tercih edebilirsiniz. Kıyıdan yapılan surf avlarında taşlık ya da kayalıklara sürtünme riskine karşın monofilament misinalar kullanabilirsiniz.

 

Fluorocarbon Kaplamalı Misina Ne Demek?

Fluoro Coated yani Fluorocarbon kaplamalı misinalar, monofilament misinaların en dış katmanının fluorocarbon malzeme ile kaplanması sonucu elde edilir. Birçok balıkçı fluorocarbon kaplama misinaları fluorocarbon misinalar ile aynı sanıyor ama öyle değil. Aslında hibrit bir uygulama diyebiliriz. 

Dış yüzeyi fluorocarbon ile kaplanan nylon misinalar sürtünmelere ve aşınmalara karşı daha dayanıklı hale getirilirler ve dış kaplaması sayesinde mono misinalardan daha az görünürlük sunarlar. 

Özellikle yemli dip takımlarında ve surf balıkçılık uygulamalarında tercihen kullanılabilir. Bu alanlarda kullanırken bilmeniz gereken detaylar var tabi. 

Mono misinalara oranla daha sert ve daha dayanıklı dış yüzeye sahip olurlar. Sert yapısı dip takımlarında dezavantaj yaratacağı için mono misinaya oranla daha ince olanları tercih edilmeli. Dayanıklı yapısı ve daha yüksek çeker gücü sayesinde aynı mukavemeti verecektir.

 

  

Blog Son Eklenenler
Suni Yemlere Giriş

Suni Yemlere Giriş

SUNİ / YAPAY YEMLER

Suni ya da sahte yem nedir? Suni yem çeşitleri nelerdir? Suni yem seçerken ve kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Devamını Oku
24.08.2024
Silikon Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Silikon Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Silikon yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Silikon yem çeşitleri nelerdir? Silikon yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Maket Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Maket Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Maket yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Maket yem çeşitleri nelerdir? Maket yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Kaşık Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Kaşık Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Kaşık yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Kaşık yem çeşitleri nelerdir? Kaşık yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Jig Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Jig Yem Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

SUNİ / YAPAY YEMLER

Jig yem nedir? Hangi balık avlarında kullanılır? Jig yem çeşitleri nelerdir? Jig yemler hakkında tüm detayları sizin için derledik.

Devamını Oku
21.08.2024
Olta Kamışları Uç ve Gövde Yapıları

Olta Kamışları Uç ve Gövde Yapıları

OLTA KAMIŞLARI

Olta kamışlarının uç ve gövde yapısı hakkında tüm detaylar. Olta kamışlarında Solid uç ne demek? Tubular uç ne demek? Karbon fiber kamış nedir?

Devamını Oku
20.08.2024
Olta Kamışlarında Aksiyon ve Güç Nedir?

Olta Kamışlarında Aksiyon ve Güç Nedir?

OLTA KAMIŞLARI

Olta kamışlarında sıkça duyduğumuz aksiyon ve güç ne demek? Kamışlarda aksiyon ve güç neye göre seçilir?

Devamını Oku
20.08.2024
Kıyıdan Yemli Balık Avı

Kıyıdan Yemli Balık Avı

YEMLİ BALIK AVI

Kıyıdan yemli balık avı nasıl yapılır? Olta kamışı seçimi nasıl yapılır? Olta makinesi seçimi nasıl yapılır? Yemli balık avında hangi yemler kullanılır? Tüm detayları bu yazıda derledik.

Devamını Oku
19.08.2024
Site içerisindeki fotoğraflar ve yazılar kesinlikle izinsiz kopyalanamaz, kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.
© Telif Hakkı 2018-2024 sihirliolta.com

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.