Genellikle tüy, köpük veya diğer hafif malzemelerle bağlanmış bir kanca içeren Yapay Sinek Böcek taklidi yemlerle avlanılmak için tasarlanmış, ince, esnek olta kamışlarıdır. Daha modern fly yemler sentetik malzemelerle bağlanır. Fly çubuklar, fiberglas, karbon/grafit veya grafit/bor dahil insan yapımı kompozit malzemelerden imal edilirler. Ağır yemlerin yerine, bir fly kamışı, atış için ipin ağırlığını kullanır. Teknik olarak, özel ve bilinenden daha kalın bir Fly İpinin ucuna lider "leader" olarak adlandırılan bir monofilament misina ve onun ucuna, Fly yemler bağlanır.
Fly Kamışlar, hedeflenen balıklara, rüzgar ve su koşullarına ve kullanılacak ipin ağırlığına göre boyutlandırılır. Daha iri ve ağır ip boyutları, daha ağır, daha büyük fly yemleri atarlar. Fly kamışlar, büyük tuzlu balıklarından en küçük tatlı su alabalığında kullanılmak üzere 0 numaradan 15 numaralı kamışlara kadar olmak üzere çeşitli ip boyutlarında olur. İp döküm esnasında karışmayı önlemek için, çoğu Fly Kamışının alt kısımda uzanan sap (tutamağı) yoktur. Ancak Somon gibi büyük balıklarda, iki elle kontrol gerektiren uzun kamışlarda daha rahat kontrol için uzun saplar kullanılabilir.
Tenkara kamışları, Japonya'daki tenkara balıkçılığı için kullanılan bir Fly Kamış türüdür . Diğer kategorilerdeki kamışların bir karışımı gibi, karbon kamışlar, fly kamışlar ve teleskopik kamışlar bir arada diyebiliriz. Uzunlukları genel olarak 3 ila 4 metre arasında değişir ve çok yumuşak bir aksiyona sahiptirler. Tenkara çubuklarının aksiyonları "kaç parça sert ve kaç parça daha kolay bükülen parçalar" olarak standartlaştırılmıştır. Standart aksiyonlar 5: 5, 6: 4, 7: 3 ve 8: 2'dir, 5: 5 daha yumuşak / yavaş bir kamıştır ve 8: 2 daha sert bir kamıştır. Geleneksel fly kamışlarına benzer şekilde, tenkara kamışlarının mantar ve bazen ahşap sapları vardır, balık ısırıkları ve ağırlığına duyarlılığı arttıkça daha değerli kamış olurlar. Tenkara kamışlarının kılavuzları yok. Tenkara, makarasız bir balıkçılık yöntemidir ve ip direk kamışın ucuna bağlanır.
Bait Casting Kamışları, kamış sap kısmının üst tarafına monte edilen bir Baitcasting Makarayı tutmak üzere tasarlanmış kamışlardır. Bait Casting Kamışlarının küçük klavuzları ve genellikle bir işaret parmağı tutma tetiği vardır, bu tetikler üst kısımda ağırlık yapan makaraya karşın, kamış kontrol ve kavramasını kolaylaştırır. Bunlar spinning kamışlarına çok benzerdir, bazı kamışlar her iki tip makaranın da kullanılabileceği gibi tasarlanmaktadırlar. Bait Casting Kamışlar, özel olarak "Bait Casting" disiplini için sunulmalarına rağmen, kamış tasarımı her iki avlanma disiplini için de uygundur ve bugün bunlar dilimizde ki karşılığı ile genellikle "At Çek Kamışları" olarak adlandırılır ve hangi stilde oldukları konusunda hiçbir ayrım yapılmadan sunulurlar. Bait Casting Kamışları genellikle, Spinning Kamışı muadillerine göre biraz daha güçlü ve sert yapıda görülebilir - daha kalın ip kullanabilir ve daha ağır baskı altında çalışabilirler.
Spinning Kamışları mantar veya PVC köpük (eva) saplı, grafit veya fiberglasdan yapılır ve uzunlukları 1,5m ile 3m. arasında olma eğilimindedir. Genellikle, spinning kamışları, ipin taşıdığı baskının kontrolüne yardımcı olmak için ve atış esnasında daha iyi performans sunabilmesi için kamışın alt kısmına yerleştirilmiş 6 ila 10 arası kılavuz bulundurur. Klavuzların ebatları en büyük ilk başta olmak üzere saptan uca doğru küçülür ve makaraya en yakın olanı genellikle atış esnasında makaradan boşalan ipin çıkış anında daha az sürtünme oluşturması için diğerlerinden daha büyüktür. Bait Casting Makaralarının aksine, spinning makarası, üstte oturmak yerine kamışın altına asılır ve sürgülü veya kilitleme mekanizmalı bir makara yatağı ile yerine sabitlenir. Balıkçının ikinci ve üçüncü parmakları kamışın makara yatağında makaranın "bacağına" oturur ve makaranın ağırlığı çubuğun altında asılı durur, bu da uzun süre balık tutmanın daha rahat bir yolunu sağlar. Bu aynı zamanda kamışın balıkçının elinde daha kontrollü tutulmasını sağlar ve (üst sınıf kamışlarda sap ve makara yatağı daha ergenomiktir) kamışın kendisine uygulanan kontrolü büyük ölçüde arttırır. Spinning kamışları günümüz balıkçılığında en yaygın olarak kullanılan kamışlardır. Tatlı su avlarından tuzlu su avlarına kadar çok geniş bir av yelpazesi sunan bu kamışlar daha uzun ya da daha kısa, daha ağır ya da daha hafif formları ile hemen hemen tüm balıkların avlanmasında temel unsur haline gelmiştir.
Bu kamışlar daha çok küçük balık türlerini avlamak için kullanılırlar ancak bu büyük balıkların yakalanmayacakları anlamına gelmez ve hatta daha büyük balıklarda daha fazla heyecan ve aksiyon sunarlar. Teknik olarak küçük makara, ince ip ve daha küçük yemler ile avlanmak için tasarlanmışlardır. LRF tekniği ile son yıllarda oldukça popüler olsalar da, Spinning (At Çek) disiplininde uzun zamandan beri kullanılmaktadır ve teknik olarak da bir Spinning kamış ile aynı yapıdadırlar.
Ultra-Light spinning kamışları genel olarak daha kısa (1,2m ila 2,2 m), daha hafif ve ( ince yapıları sebebi ile normal spinning kamışlara göre) daha fazla esnektirler. Aksiyonları, kullanım amacına bağlı olarak yavaştan hızlıya değişir. Bazı ultra light kamışlar, 0.4 grama kadar hafif yemleri atma yeteneğine sahiptir. Genel olarak LRF Light Rock Fishing (hafif kaya balıkçılığı) için kullanılsalarda, perch, alabalık, kasna gibi tatlı su balıklarında ya da daha büyük taş balıklarında da ava daha fazla heyecan kazandırmak için sıklıkla tercih edilirler.
Modern buz kamışları, genellikle 60 ile 90 cm uzunluğunda değişen çok kısa kamışlardır. Klasik buz kamışları hâlâ yaygın olarak kullanılırlar. Basit bir ahşap sap, bir çift kılavuz ve ip sarmak için kullanılan, sapın önüne tutturulmuş iki karşılıklı kanca ile basit bir forma sahiptirler. Buz çubukları, donmuş göllerin üzerinde ki buz tabakasına açılan deliklerden balık almak için kullanılır.
Deniz kamışlarının en yaygın türü, Surf Casting disiplini için kullanılır. Sörf Casting Kamışları, iki elli atış teknikleri için tasarlanmış uzun saplı, büyük boyutludurlar. Genellikle 3 - 5m arası uzunluğundadırlar ve kıyı balıkçılarının yemi dalganın kırılma noktasının arkasına atma eğiliminden gelen bir disiplindir. Dalgalı havalarda balıklar, dalganın kırılma noktasının arka alanında avlanma eğilimi gösterirler, bu alanlara yem atmak av verimini arttırmış ancak daha uzun ve daha ağır kamışlarla avlanma ihtiyacını da beraberinde getirmiştir. Bu kamışlar uzun boylarının yanı sıra ağır kurşunları da atmak için sağlam, güçlü yapıdadırlar.
Trolling, hareketli bir teknenin arkasında yem yüzdürerek avlanmayı esas alan bir balıkçılık yöntemidir ve kıyı disiplinlerinin aksine teknenin hareketi ile yemin suda gezinmesi sağlanır. Trolling için uygun olan bir kamışın sert ve güçlü bir yapıya sahip olması gerekir çünkü esnek bir trolling kamışı, yüksek hızda yüzdürülen bir yemin oluşturduğu baskı ve yakalanan büyük balıkların mücadelesinde oluşan baskı ile sürekli eğilme eylemi gösterir. Bu kamışlar atış ya da ergonomiden daha çok dayanıklılık için geliştirilmişlerdir. Yüksek ip kapasiteli çıkrık makinalarının kamışın üst kısmına oturtulduğu bu kamışlar büyük balıkların oluşturdukları baskıya dayanmaları ve mücadeleyi kolaylaştırmaları için tasarlanmışlardır. Diğer kıyı kamışlarının esneyerek balığın uyguladığı baskıyı absorbe etme yeteneği varken trolling kamışlarda bu görev çıkrık makinalara ve dayanıklı iplere bırakılmışlardır. Trolling kamışlarda halka klavuzların aksine ipi taşıması için rulman klavuzlar kullanılır, bu klavuzlar dönen rulmanlar yardımı ile ipin sürtünmesini en aza indirirler. Bu kamışların kullanımları ilk olarak 1940'lı yılların sonunda ve 1950'lerin başında başladı; şu an yok olan True Temper şirketi ( bahçe aletleri üreticisi ) tavlanmış çelikten yapılmış 1.40m ila 1.6m uzunluğunda trolling kamışları ürettiler. O kamışların yapıları balıkçılık için çok sert olsa da, o dönem için mükemmel trol kamışlarıydılar diyebiliriz. O dönemden sonra bu teknik çok popüler hale geldi ve “trolling disiplini” oluştu.
Teleskopik olta kamışları, genel olarak çok kısa boyutlara kadar küçülebilmek için tasarlanmış uzun olta kamışlarıdır. Bu, kamışların küçülebilen boyutları araba, otobüs, metro ya da uçak gibi araçlarla uzak mesafelere kolayca taşınmalarını sağlar. Teleskopik olta kamışları, geleneksel çok parçalı kamışlarla aynı malzemeden yapılır. Grafit, karbon ve bazen cam elyafı gibi malzemelerden iç içe geçerek açılıp kapanacak şekilde tasarlanmıştır. Klavuz halkalar spinning kamışlarındaki gibi belirli bir sıralamada değil, her parçanın sonunun daha güçlü olmasına yardımcı olacak biçimde yerleştirilmişlerdir. Teleskopik olta kamışları için bakım yöntemleri diğer kamışlarla aynıdır. Bir teleskopik kamışla atış yapmak ya da kamışın av esnasında bükülmesi muhtemelen kapatılmasının zorlaşmasına neden olabilir. Kamışları kapatırken kısımları birbirine iterek hafifçe çevirme hareketi yapın. Hafif çevirme işlemini parçalı kamışları de monte ederken de yapmalısınız.
Teleskopik kamışlar genellikle sörf kamışları asında popülerdir. Boyutları çok büyük parçalar halinde olduğundan en küçük sörf kamışı bile iki parça halinde taşımak oldukça zordur. Birçok parçadan oluşmaları aksiyon ve güç verimliliği olarak parçalı kamışlardan daha düşük olmalarına neden olur. Teleskopik Kamışlar herhangi bir disiplini ya da tekniği olmaksızın yapısal bir terimdir. Bir disipline ait kamış almak istiyorsanız seçtiğiniz tekniğe uygun kamışların teleskopik yapıda olanlarını almaya dikkat edin.